• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Johanneshof Reinisch - Auslese Rotgifler BIO

Food Match

Johanneshof Reinisch - Auslese Rotgifler BIO


Weingut Johanneshof Reinisch er beliggende i Niederösterreich 30 km syd for Wien midt i vinmarkerne i distriktet Thermalregion. Denne region har fået navnet efter de varme kilder, og her ligger også to kendte kurbyer nemlig Baden bei Wien og Bad Vöslau. Her falder der ikke normalt ikke store mængder sne, så det er ikke her, skiferien skal bookes!

Firmaet så dagens lys i 1923 og langsomt er de vokset og producerer nu vine fra ca. 40 prima hektarer omkring dalen i Tattendorf og bakkerne omkring Gumpoldkirchner. Ca. 65 % af arealerne er beplantet med røde sorter (St. Laurent, Pinot Noir, Zweigelt, Merlot o.a.). De resterende 35% er beplantet med Chardonnay, Rotgipfler, Zierfandler, Sauvignon Blanc, Riesling o.a.). Det som kendetegner Johanneshof Reinisch er netop den store focus på de lokale sorter, Rotgipfler og Zierfandler, der stort set kun bruges i Thermenregion. Thermenregion har klimatisk meget gunstige vækst-betingelser til både hvid- og rødvine. En vulkansk snitlinie leder gennem dette område. Mildt klima og tung, stenet kalkjord kendetegner ”Südbahn”, hvor kraftfulde hvide vine og tætte røde vine vokser.

Egentlig har Johanneshof R. dyrket økologiske druer siden 2004, men det var først med vinene fra 2013-årgangen, at huset blev certificeret og fik sit officielle ”bio-stempel”.

Johann Reinisch opholdt sig under sin uddannelse i Californien, hvilket har været en tydelig inspirationskilde ved byggeriet af vinhuset samt indretning af kælderen, hvor der er mere end 500 træfade. En tysk vinjournalist har skrevet følgende, der er fin og rammende beskrivelse af det flotte vinhus: ” Vingården er en blanding mellem californisk vingårdarkitektur og en spansk hacienda”.

Fadene, ristningen og lagringen tillægger Johanneshof også stor betydning. Derfor opkøber og lagrer de selv træ, Træet kommer fra Wiens sydlige skove, Wienerwald, og Johanneshof lagrer træstavene i 36-48 mdr. inden de bliver lavet til fade. Ristningen af fadene er altid let til medium afhængigt af årgangen. I en årgang med megen syre bliver vinen kun lagret på let ristede fade. I årgange med lidt syre, bliver vinene lagt på fade, der er medium ristede. Tanninerne er bl.a. vigtige i forhold til vinens lagringspotentiale.

I dag er det fjerde generation med de tre brødre, Hannes, Michael og Christian, leder og producerer vinene i firmaet. De overtog styringen, da faderen tilbage i 2009 døde i en traktorulykke på de stejle bakker i Gumpoldkirchner. De tre brødre gør et stort arbejde for at videreføre faderens arv, som en af Østrigs store vin-pionerer.

Trods den omfattende modernisering har Johanneshof Reinisch bevaret sin tradition med ”Heuriger”. Dette er udtrykket/navnet på de restauranter, som ligger i vinhusene, og hvor der kun serveres egne vine. Man kan sammenligne disse steder med ”Tavernaer”, hvor der lægges stor vægt på hygge (gemütlichkeit) og Traditionen stammer helt tilbage fra 1784 og hos de forskellige vinhuse. De fleste steder med begrænsede åbningsdage og måneder. Her kan man nyde vinhusets fremragende vine sammen med god mad. Det kræver en særlig tilladelse af åbne en Heuriger-restaurant. Traditionelt er den eneste musik, der må spilles på disse steder en form for spillemandsmusik, hvor guitarist og sanger går fra bord til bord i håb om drikkepenge.

Rotgipfler: Druen er en ”indfødt” druesort, som i dag stort set kun bliver dyrket i området omkring Gumpoldkirchen (Thermenregion), men ses også få steder i Tjekkiet. Den kræver varme og gerne sydvendte marker samt kalkholdig jord for at kunne gro optimalt. Den har sit navn fra farven på det yderste af bladene, der i løbet af sommeren bliver røde. Med stor sandsynlighed er druen en klon af sorterne, Traminer og Rote Veltliner. Oftest bliver den brugt i blandinger med Zierfandler, hvor den tilfører vinen stor aroma og alkoholstyrke.

Druerne bliver høstet i slutningen af oktober/begyndelsen af november fra markerne omkring Gumpoldkirchnen. Sukkerindholdet omkring høsttidspunktet ligger på ca. 23 KMW (Klosterneuburger Mostwaage), der er en østrigsk måleenhed for sukkerindholdet i vinen. I Tyskland bruges Oeschle-skalaen, i Frankrig, Italien o.a. bruges Brix- og Baumé- skalaen.

Lys strågul, nærmest lidt citron-farvet i glasset. Skøn duft af abrikoser, sommerblomster og citronskal. Lige som i duften, så er smagen også proppet af citrusfrugt, blomster, lidt søde pærer og honningnoter. Elegant og med lav alkohol, der gør vinen let og liflig. Vinen ligger udelukkende på rustfrie ståltanke, og derfor er der ingen ”forstyrrende” elementer af fad. Det er de rene charmerende frugtnoter, der går gennem hele smagen.

Server vinen kold til frugtdesserter, kager, sorbet eller blot som et hyggeglas efter maden.




Ratings

2014:

  • 94 p. Falstaff Weinguide 2015/2016

  • 17,5/20 pts Gault Millau Weinguide 2016

DrueLandAlkoholRegionIndholdVarenr
Rotgipfler Østrig 8% Thermal Region 38 cl. / 6 stks. krt. #511