• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Quinta Nova CLÃ Moscatel

Food Match

Quinta Nova CLÃ Moscatel


Vinhuset – baggrund

Er du glad for at rejse til vinområder i din ferie og har du ikke været i Douro-regionen i Portugal, så kan du roligt pakke kufferten og bestille flybilletten. Når du lander i byen Porto, er der blot et par timers kørsel ud til det forjættede Douro. Her vil du på begge sider af Douro-floden se vinmarker følge bjerge og landskaber op ad de stejle skrænter. Mange af disse maleriske marker er dog så stejle (over 40°!), at det umuliggør maskinelt arbejde. Derfor er mange marker lavet som terrasser/parceller, der sikrer, at der ikke forekommer erosion. Jordbunden i dalen består primært af granit og skifer. Det er med til at tilføre vinene terroir, elegance og mineralitet.

Så kommer du forbi i september, vil du se høsten foregå med håndkraft præcist på samme facon som for flere hundrede år tilbage.

Området er i øvrigt på Unescos verdensarvsliste.

De fleste vindrikkere kender nok rødvinene fra Ribera del Duero i Spanien. Floden løber fra det spanske ind i Portugal og hedder her blot ”Douro”. Hvor der på den spanske side primært laves vine på Tempranillo-druen, så findes der flere hundrede sorter på den portugisiske side af grænsen. Dog er det oftest en håndfuld, deriblandt Tempranillo (Tinta Roriz), som er de gængse sorter i produktionen af de røde vine. De hvide vine produceres af druesorter, som er lokale og dermed ukendt for de fleste.

Bordvinene fra Douro har de seneste 10 år fået en fantastisk opblomstring. Ellers er det jo portvinene, som i århundreder har været dominerende i dette unikke vinområde. I dag er det uden tvivl også den region i Portugal, der producerer de rankeste, markante og naturligvis også dyreste rødvine i Portugal. Både de gamle portvinshuse, samt et væld af små nye producenter, har set de enestående betingelser Douro-dalen byder til en produktion af internationale topvine. Se blot Wine Spectators Top 100-liste for 2014, hvor både en Vintage Port og to rødvine fra Douro placerede sig i Top 5 blandt mere end 18.000 smagte vine. En milepæl for portugisisk vin!

Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo! (red. Quinta Nova). Det er et langt navn! Quinta Nova betyder ”Den nye gård” og hentyder til en periode i husets historie, hvor to mindre ejendomme blev slået sammen. Resten af ordet, ”Nossa Senhora do Carmo” (vores frue af Carmo) referer til en portugisisk skytsengel. Et kapel blev bygget ud mod Douro-floden som et sted til at få beskyttelse og hvor folkene i bådene fyldt op med tønder af portvin (Barco Rebelos) kunne bede om beskyttelse af last og liv. Inden opførelsen af dæmninger var dette et farligt stykke af floden at sejle på.

Ejendommen kan dateres helt tilbage til 1764 og flere af de nuværende bygninger er fra netop denne periode. Alt sammen fantastisk vedligeholdt og i perfekt stand. I dag kan Quinta Nova også tilbyde overnatning og bespisning i de smukke rammer. Restauranten har særlig fokus på lokale retter og råvarer og er bestemt et besøg værd for en vinturist.

Quinta Nova er ejet af Amorim-familien, som er en kendt familie i det portugisiske. Faderen, Américo Amorim, er en af Portugals rigeste og bedst kendt i landet som ”Kongen af Kork”. Det er nu en af døtrene, Luisa, der står for driften på Quinta Nova. Der er hele tre ønologer tilknyttet produktionen; Jorge Alves, Sónia Pereira og Marta Santos. De 120 hektarer marker omkring gården giver en årlig produktion på ca. 400.000 flasker. Oprindeligt købte familien Amorim i 1999 faktisk hele portvinshuset ”Burmester”. Efter at have renoveret og genoprettet Burmester, solgte familien i 2005 denne del af firmaet, men beholdte Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo. De første årgange af bordvinene kunne således lanceres i 2005.

Vin - produktion

Denne Moscatel fra det portugisiske Douro er til dig med en sød tand. Det er en luksuriøs og sofistikeret dessertvin med intense aromaer og en silkeblød tekstur. En god struktur og en saftig karakter der udviser delikate noter af appelsiner og solmodne abrikoser. En meget afbalanceret syre og en vedvarende eftersmag.

Vinen er lavet på druen Moscatel. Efter høsten bliver druerne sorteret ved indgangen til produktionen. Her frasorteres de ”dårlige” druer, så det kun er de særligt udvalgte druer af højeste kvalitet der går videre i produktionen. Alle druerne afstilkes og presses. De ligger til udblødning i to dage ved meget lave temperaturer (8-9°C). Herefter gærer de i 3-4 dage, hvorefter gæringen stoppes ved at man tilsætter spiritus til mosten.

Farven er gylden-orange med et let brunligt skær. En parfumeret og intens duft af citronmarmelade, muskatnød og abrikos rammer næsen, hvorefter en saftig, blid og velbalanceret tekstur med smag af tørrede frugter, honning og karamel fylder ganen. Sødmen holdes op af en imponerende syre, der gør eftersmagen uimodståelig og vedholdende. Den får tænderne til at løbe i vand!

Servér den gerne ved ca. 10°C og prøv den sammen med din yndlingsdessert. Det er et sikkert hit.


Ratings

  • 6 stjerner - Den Korte Avis

  • Bronze - Japan International Wine Challenge 2012

DrueLandAlkoholRegionIndholdVarenr
100% Moscatel Portugal 16,5% Douro 75 cl. / 6 stks. krt. #519