• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Tamburini Emanuela - D' INCANTO

Food Match

Tamburini Emanuela - D' INCANTO


Sangiovese kan være en svær drue at tøjle. Den kræver både en dygtig mand i marken og i vineriet. Og i dette tilfælde er det en dygtig kvinde, nemlig Emanuella Tamburini, der som femte generation står bag vinene i familiefirmaet. Hun var egentlig i gang med en uddannelse som jurist, men vin-genet var for stærkt og hun uddannede sig i stedet til ønolog. I 2002 overtog hun styretøjet og brød med familiens mere end hundrede år gamle tradition med at sælge husets uaftappede vine til andre vinfirmaer i regionen. Emanuela besluttede at tappe og markedsføre vinene selv i stedet for blot at videresælge til andre. Og man smager straks, at det var en god beslutning!

Familien har investeret heftigt i vingården, kaldet ”Il Castelluccio”, samt i markerne, som er blevet trimmet. Der produceres kun vine på omkring 25 hektarer, men der er planer om at købe flere marker i de kommende år. Derudover har familien over 1000 oliventræer, hvor der produceres økologisk olivenolie. Porteføljen består i dag både af Chianti, Brunello, Super-Toscanere, Grappa og olivenolier.

Vin Santo (hellig vin) er en klassisk Toscansk specialitet og bliver oftest forbundet med vinen, der serveres til den katolske messe. Nogle producenter påfører ovenikøbet et trækors på hvert enkelt fad! Den bliver produceret på Malvasia og Trebbiano, men også til tider på Sangiovese, hvor vinen så får et rødligt skær.

D’Incanto er lavet på Trebbiano og Malvasia, der bliver høstet i september/oktober og tørret indtil december. Efter nogle måneders tørring presses de sukkermættede druer og vinen gæres. Vinen kommes efterfølgende på små kastanje-fade (caratelli). I hver tønde er der lidt bundfald fra gamle årgange af Vin Santo-produktionen (madre), som er med til at give vine ”gammelt liv” og særpræg.

Tønderne er placeret på et sted, hvor der er god ventilation og mere vekslende temperaturer. Her ”mishandles” vine i de næste små 5 år, hvor den bliver udsat for både kulde, varme og en svag oxidation, der er alt sammen er med til at give vinen sin særegne karakter.

Som Emanuela selv siger: ”Når vi åbner tønderne efter 5 år er det altid en stor overraskelse. Dette er en meget traditionel Vin Santo lavet på samme måde som min bedsteforældre lavede den, den er unik”.

Vinen indeholder ca. 120 g. sukker pr. liter og er på 16,5% alkohol. Den bliver kun produceret i de allerbedste år og antallet af flasker er aldrig mere end 800 fl. (50 cl.).

Farven er gylden over mod det mahognifarvede. Kompleks duft af honning, kandiserede frugter, vanilje, tørrede figner og valnød. De samme komponenter går igen i smagen hvor der også er varme toner og duft af krydderier. Selv om vinen er sød, så er alkoholen og den svage oxidation med til at give d’Incanto et tør aftryk bag sødmen.

Sæt flasken i køleskabet og tag den ud små 10 min. før servering. Den er fortrinlig til den klassiske italienske mandelkage (cantuccini) eller tungere desserter af syltede frugter, nødder osv.


DrueLandAlkoholRegionÅrgangIndholdVarenr
Trebbiano & Malvasia Italien 16,5% Vin Santo del Chianti 2009 50 cl. / 6 stks. krt. #529