• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Adriano Marco E Vittorio Ardi

Food Match

Adriano Marco E Vittorio Ardi

Midt i hjertet af Langhe i det underskønne Alba ligger dette familiefirma, der i generationer har dyrket vin fra egne marker. I starten af 1900-tallet begyndte ”Bedstefar Giuseppe” at plante vinstokke på sine egne marker. Senere købte han sammen med sønnen, Aldo, en lille vingård, hvor de også kunne ny plante vinstokke. Endnu et skridt fremad skete, da børnebørnene Marco og Vittorio kom til. De besluttede selv at tappe og sælge vinene som egne gårdvine. I dag råder Adriano-familien over 22 hektar beplantet primært med Nebbiolo, kongedruen i Piemonte. Stort set alle familiemedlemmer deltager i arbejdet på vingården på et eller andet tidspunkt af året.

Produktionen strækker sig over Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Freisa, Sauvignon og Moscato. Yderligere 8 hektar er udlagt til dyrkning af hasselnødder og 10 hektar til enge, landbrug og skov. Og det er lige her i skovene omkring Alba, at den man finder den berømte hvide trøffel. En delikatesse af en anden verden og til en pris af kr. 20.000 – 30.000 pr. kilo! Sæsonen løber over okt./nov./dec., hvor specialopdrættede hunde snuser sig frem til det hvide guld.

Det ligger familien Adriano meget på sinde, at den fantastiske natur i regionen også i fremtiden vil være lige så smuk og bjergtagende. Med stor fokus på bæredygtighed bruger de kun et minimum af bekæmpelsesmidler i marken. Det betyder blot endnu flere timer i marken, men det er på den lange bane det ekstra arbejde værd. Al elektricitet der bruges på vingården kommer udelukkende fra solceller.

Vin – produktion

”Ardi” betyder ”dristig” eller ”frygtløs” i Piemonte, for denne vin er nemlig på én gang dristig og overraskende med dens ret unikke karakter.

Vinmarkerne ligger midtvejs oppe ad en bjergskråning i ca. 250 meters højde, hvor de vender mod øst, nordøst, nordvest og vest. Vinstokkene er omtrent 20 år gamle og gror på en jordbund, der består af fragmenter af mergel og vulkanske sten.

Vinen er produceret på Moscato-druen, og når de er høstet bliver de nøje sorteret og presset. Mosten gærer herefter ved 15-16°C på ståltanke, og efter endt gæring bliver den liggende på bundfaldet i et stykke tid. Denne proces forløber så langsommeligt som muligt for at trække alle de frugtige aromaer med ud i mosten samtidig med, at man tilfører fylde fra den ekstra lagring på bundfaldet. Vinen kommer ikke i kontakt med egefade, da det primært er en frugtig vin.

Vinen har en flot hørgul farve med gyldne skær. En herlig duft af citron, salvie og lindetræ med lidt akacie og modne ferskener og abrikoser. Smagen er mellemintens med en fin syre og en forfriskende og behagelig fornemmelse.

Servér gerne denne vin ved 8-10°C som en aperitif eller sammen med fisk, pasta eller grøntsagsrisotto.


Ratings

2015:

Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr
100% Moscato Italien 12,5% Piemonte 75 cl. / 6 stks. krt. #1173