• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Altavins Almodi Petit White

Food Match

Altavins Almodi Petit White


Altavins er et mindre vineri i Terra Alta, et af de mere ukendte spanske vindistrikter, ca. 200 km. syd for Barcelona i det sydlige Catalonien. Lige over Terra Alta ligger de to ”trendy” områder, Montsant og Priorat. Det er et ungt vinhus startet i 2001 af Joan Bautista Arrufi og Jordi Casado.
Den årlige produktion er på blot 150.000 flasker. Det lyder i forbruger-ører måske af mange flasker, men i vinproduktionssammenhæng er det en meget lille produktion.

Som navnet antyder (Terra = land / Alta = høj), så ligger vinmarkerne i et bjergområde, med vinmarkerne beliggende på plateauer og i dale i distriktet. Jordbunden er rig på kalk og meget veldrænet. De mange soltimer og de små mængder nedbør (350-400 mm. årligt) giver gode betingelser for sunde druer. Derfor er her få problemer med svampesygdomme, og det letter arbejdet for de mange vinbønder, som arbejder med bæredygtig produktion.

Området blev officielt demarkeret i 1972.

Idéen for hvad vinene skal kunne er for Joan og Jordi helt klar. De vil gerne lave vine, der kan dække hele smagspaletten og samtidig kun vine af høj kvalitet. Derfor sættes der høje krav til de vinbønder, som leverer druer til firmaet.
Året rundt udføres der streng kontrol af vinmarkerne. Markens og druernes sundhedstilstand skal være i top og det handler om kvaliteten og ikke kvantiteten af druer. Der bliver også kun plukket per håndkraft i små 20 kg. kasser, så druerne er i optimal stand, når de ankommer til vineriet. Der bliver kun brugt druer fra marker med alder og høj kvalitet. De hvide druer er Garnacha Blanco (Grenache Blanc), Chardonnay og Sauvignon Blanc, alle fra stokke over 45 år gamle. Til produktionen af de røde vine bruges primært Garnacha (Grenache) sammen med sorterne Cariñena (Carignan), Syrah og Merlot, alle fra ofte mere end 60 år gamle stokke.

Etiketten på denne vin er inspireret af de mange potteskår fra gryder, krukker og fliser fundet i regionen. Indflydelsen fra arabisk keramik har efterladt en rig og mangfoldig kulturarv med motiver på keramikken af fauna og flora. Ofte beklædt med flotte ornamenter af sølv, bly og/eller kobber.

Denne vin er produceret på 60% Garnatxa Blanca (Grenache Blanc), 30% Chardonnay og 10% Sauvignon Blanc.

Druerne kommer Altvins højest beliggende vinmarker, der omgiver den lille by, Batea. Stokkene giver ca. 1,8 kilo druer pr. vinstok. Disse bliver plukket med håndkraft i små 20 kg. kasser og nøje selekteret i både mark og vinhus.
Inden gæringen udblødes (maceration) druerne i små 8 timer. Herefter startes gæringen, der holdes inden for 16 -18 °C.

Produktionen af Petit er på ca. 60.000 flasker årligt.

Lys gul farve med lidt grønne reflekser i glasset. I duften fornemmer du lidt banan, æble og citrus. Smagen er svag sødmefuld og let krydret. Det er Grenache, som giver vinen sin flotte bundklang og styrke mens Chardonnay’en og Sauvignon Blanc’en bidrager med sin bløde karakter og de indbydende aromaer og friskhed.

Server vinen til fisk, lyst kød, salater, tapas eller blot som aperitif.


Ratings

2014:

  • 5 stjerner - Finansbureauet

  • Bronze - VINARI ( ALMODI PETIT WHITE 2014 )

Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr
White Grenache, Chardonnay, White Sauvignon Spanien 13,5% Terra Alta 75 cl. / 12 stks. krt. #1620