• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Cristo di Campobello Adènzia White

Food Match

Cristo di Campobello Adènzia White


Bonetta-familien ejer dette lille vinhus på Sicilien, der med sine blot 30 hektarer producerer eksklusive vine i et område, hvor kvantitet i mange år var vigtigere end kvalitet. Selv om Sicilien er en af Italiens største vinregioner, så er under 20 % af vinene DOC-klassificerede.
Samtidig er Sicilien den region i Italien, hvor der konsumeres mindst vin per indbygger. I mange år har det meste af drueproduktionen været spisedruer eller også er druerne blevet brugt som basisvin i forskellige vermouths og dessertvine. De fleste kender ”Marsala”, en hedvin, der bruges som aperitif eller til madlavning. Og netop de fantastiske råvarer er et af Siciliens kendetegn. Herfra kommer de absolut bedste grønsager, oste og ikke mindst ”alt godt fra havet”.

Men nye vinde blæser over Sicilien, hvor mange producenter i de sidste 10 -15 år er begyndt at sadle om til produktion af kvalitetsvine. Heriblandt Cristo di Campobello, som er beliggende tæt på havet i byen Campobello di Licata kun 10 km. fra den sicilianske sydkyst. Betingelserne for produktion af kvalitetsvine er bestemt til stede her, og der kan dyrkes vin på de mange solrige bjergsider i helt op til 500 – 1000 m. højde. Jorden er her mager, stenet, mineralrig og kalket, perfekt til vindyrkning.

Området omkring regionens største by, Agrigento, er kendt for sine utrolige velbevarede ruiner af templer og teatre fra antikken. Grækerne herskede i mere end 500 år (734 f. kr. til 212 f. kr.) på Sicilien. Området er også bedre kendt som ”Valley of the Temples”.

Navnet på vinen, Adènzia, er en siciliansk afledning af ordet, audiens.

Denne hvidvin er produceret på Grillo og Insolia. Grillo-druerne blev høstet sidste uge i august og første uge i september, hvor Insolia-druerne blevet høstet i anden uge af september. Alle druer bliver høstet med håndkraft. Efter afstilkningen bliver druerne knust og kølet til macerationen/udblødningen. Der bliver kun presset let og vinen ligger efterfølgende 5 måneder ”sur lie”(på bundfaldet) i store rustfrie ståltanke inden vinen bliver tappet. Til sidst ligger vinen 2-3 måneder på flaske inden frigivelsen. Produktionen af denne vin er på kun 32.000 flasker årligt.

Frisk og delikat næse med duft af mirabeller, citrus, modne pærer og ananas i duften. Vinen er så cremet og blød, at man nærmest får en fornemmelse af, at vinen smelter på tungen. Og så slutter den af med helt rene og mineralske toner. Imponerende hvidvin fra så varme og sydlige himmelstrøg.

Server gerne vinen til kylling, gris, kalv, vegetar, kraftige fiske- og skaldyrsretter. Den kan det meste! Og helst ved en temperatur på ved 8 - 10 °C. Vinen smager så godt, at den ikke behøver at være ”bedøvende” kold!


Ratings

2013:

  • 1 GLAS - Gambero Rosso 2016

Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr.
100% Grillo Italien 13% Sicilia 75 cl. / 6 stks. krt. #1197