• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

K. Martini & Sohn - Palladium Pinot Bianco

Food Match

K. Martini & Sohn - Palladium Pinot Bianco


Sydtyrol er et område af Italien, som stadig har tætte forbindelser og fælles historie med både Tyskland, Østrig og Ungarn. Blot ét år efter afslutningen af 1. verdenskrig blev området delt mellem Østrig og Italien (Saint-Germain-traktaten). Ellers havde regionen i århundreder have været under det Haburgske herredømme. De fleste i området taler både tysk og italiensk med en overvægt mod det tyske sprog og historie.

I Italien går området under navnet, Trentino-Alto Aldige.

K. Martini & Sohn er et forholdsvist ung vinfirma. Det blev etableret i 1979 af far og søn (Gabriel & Karl), som i en årrække begge har arbejdet i vinbranchen. At starte op fra bunden som vinproducent er hårdt arbejde. Al arbejde i både vineri og mark ordnes selv, og i de første år blev der både tappet, proppet og etiketteret med håndkraft. Trods stor succes, så familiefirmaet stadig et mindre vinfirma hvor man, udover egne marker, har aftale med lokale vinbønder om at levere druer til produktionen. Samarbejdet er baseret på en aftale om, Strategien er klar! Som et lille nystartet vinproducent kan man gøre én ting; at lade vinene tale for sig selv!

Det er faderen, Gabriel, og sønnen, Lukas, som i dag laver vinene hos K. Martini & Sohn.

Kært barn har mange navne. Det gælder også Pinot Bianco, som i Frankrig er kendt som Pinot Blanc og i Tyskland som Weissburgunder. De fleste har nok smagt varianten fra Alsace, hvor den også er grundlaget i de fleste Crémant’er.

Druen kom Alto Adige i 1850erne og har siden markeret sig som en af regionens vigtigste druer på linje med Gewürztraminer og Sauvignon Blanc. Det er uden tvivl her i Alto Aldige og Friuli, at de Pinot Bianco-vine findes. De reneste typer kommer fra Alto Aldige, mens vinene er lidt kraftigere og med højere i alkoholprocent i Friuli.

Som det hyppigst ses med denne sort, så gives der ikke fadlagring (eller gæring på fade) til denne Pinot Bianco. Den viser sig flottest, når den får lov til at vise sin friskhed, finesse og livlige syre.

Set i lyset af Italiens status som verdens næststørste vinland (4,7 mia. liter vin!), så fylder Alto Aldiges produktion på 35 millioner liter vin ikke meget på vinlandskortet. De hvide druesorter fylder ca. 60 % af de vinopdyrkede områder i Alto Adige. Primært ses sorterne, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Bianco og Chardonnay, men også Sauvignon Blanc, Müller Thurgau, Sylvaner, Riesling, Kerner og Veltliner dyrkes i mindre mængder. Af røde sorter ses oftest lokale sorter som Lagrein og Schiava, men også mere kendte sorter Pinot Nero (Pinot Noir) og Merlot.

Denne vin gæres og lagres kun på rustfrit stål for at bevare mest mulig af den friske frugt og smag.

Lys i farven og med grønne nuancer. Virkelig velduftende af grønne æbler, lakrids, grapefrugt og lidt tropisk frugt. Tør, men slet ikke snerpende. Vinen slutter formidabelt af med sin ultra friske og ungdommelige charme.

Det er den perfekte vin til både aperitif, salater, asparges, skaldyr eller til lys fisk.

Tag blot flasken ud køleskabet lige før brug. Den har det fint med at være helt kold.


Ratings

2014:

  • 2 glas - Gambero Rosso 2016

  • Sølv - LES GRANDS CONCOURS DU MONDE Strasbourg 2015

Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr
Pinot Bianco Italien 13,5% Alto Adige - Südtirol 75 cl. / 6 stks. krt. #1440