• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Casarena

Food Match

Casarena "Ramanegra" Extra Brut


Et brændende ønske om at blive vinbønder fik ægteparret Peter og Karen Dartley til at rejse over 3 kontinenter for at finde det perfekte sted til at producere vine. De kom til Mendoza i Argentina i begyndelsen af 2006 og vidste med det samme, at de ikke behøvede at søge længere; de var kommet til det rette sted.
Et gammelt vineri fra 1937 i byen Perdriel (kun små 20 min. fra Mendoza) er blevet fuldstændig gennemrenoveret og udstyret med top moderne vinifikationsudstyr. Vinhuset er malet i en smuk gylden sandfarve, deraf navnet CASARENA, der på spanske betyder ”huset af sand”.

Ud over at købe 80 hektarer beplantet med 80 år gamle stokke af Cabernet Sauvignon, anlagde man yderligere 240 hektarer nye marker under skarp overvågning af selveste Michel Rolland. Disse nye marker var oprindeligt dækket af masser af sten, så da Casarena påbegyndte arbejdet med at fjerne sten og gøre klar til beplantning, stoppede flere folk fra de lokale vinhuse op og morede sig kosteligt over det pukkelarbejde, man havde rodet sig ud i. Men den der ler sidst, ler som sagt bedst og i dag er netop disse producenter ærgerlige over, at de ikke så områdets enorme potentiale. Alle vil nu gerne opkøbe land her, da hektar-priserne i netop dette område er steget voldsomt.

CASARENAS vinmarkerne er beliggende i subregionerne, Agrelo og Perdriel i det sydlige Mendoza. Netop købet af markerne med Cabernet Sauvignon var et hårdt slag mod berømte Catena Zapata, der i mange år havde fået deres allerbedste Cabernet Sauvignon-druer fra netop disse marker, der leverer topkvalitet. Og det er her, i næsten 1000 meters højde, at Malbec-druen viser sig fra sin allerbedste side. Alle marker er dækket af net, der beskytter stok og drue mod de kraftige haglbyger, der kan forekomme 4-6 gange i løbet af året. Kapaciteten er på 650.000 ltr. i deres store cementtanke (indbygget kølesystem) og derudover ligger 175.000 ltr. i rustfri ståltanke. Til lagringen er der bygget et temperatur- og fugtkontrolleret rum med 400 egetræsfade.

Peter og Karen hentede også et par kompetente herrer til produktionen af husets vine. De to vinmagere, Bernardo Bossi & Alejandro Sejanovich, kommer begge fra det vinhus, der for alvor satte Argentina på vin-landkortet, nemlig berømte Catena Zapata. Alejandro er meget optaget af at finde ind til ”rødderne” af Malbec. Derfor arbejdes der seriøst med udvælgelse af stiklinger fra de bedste vinstokke til udplantning og podning (Massal Selection). Denne teknik bruges på alle de forskellige parceller/marker med de ligeså forskellige Malbec-populationer. Denne teknik bruges i stedet for kloning, hvor alle stokke ender ud i ens genetisk herkomst.

Ambitionerne er høje og der bliver derfor arbejdet hårdt i både mark og i vineri for at opnå de ønskede resultater og kvaliteter. Første årgang var 2009 og her høstede huset allerede flotte anmeldelser. Noget rigtigt skidt, kan som bekendt nogle gange føre til noget rigtigt godt. Eksemplet kan sættes på Argentina, der omkring årtusindeskiftet var i store økonomiske problemer.
I 90erne afsatte vinbønderne primært deres vine i Argentina, men med krisen i slutningen af 90erne måtte de kigge mod eksportmarkederne. En devaluering af deres valuta i 2002 samt store lån fra udlandet bidrog til øget beskæftigelse og bedre konkurrenceevne. Det mærkede også vinproducenterne, der oplevede en opblomstring. De store internationale vinfirmer lagde massive investeringer i eksisterende og nye vinhuse og sendte deres dygtigste folk. Det har betydet, at Argentina i dag er verdens 5. største producent af vin. Mendozas er stadig landets førende vinregion med næsten 60 % af den samlede vinproduktion.

Bodega Casarena har i år indviet deres nye ”Visitor Center” med bl.a. en stor og flot restaurant, der bliver forpagtet af den koreansk/amerikanske sushi- og fusionskok, Chef Mun. Ægteparret Dartley mødte Chef Mun på den amerikanske ambassade i Buenos Aires og var ikke i tvivl om, at han skulle åbne sin nye restaurant på Casarena. Mun er født i Korea, men opvokset på Hawaii og L. A. Angeles, hvor han blev udlært som kok og derefter arbejdede hos de allerbedste kokke. Efter at have besøgt Argentina flere gange som turist, blev Chef Mun så grebet af den energi og kultur, der er i Argentina, at han måtte prøve sine evner af her. Chef Mun har sat helt nye standarder i Mendoza. Og dét i et kødland som Argentina, hvor man til et måltid altid beregner 500 g. kød per person!

Udtrykket ”blanc de blancs” (hvid af hvide) stammer fra Champagne, hvor vinen så kun er produceret på Chardonnay, modsat ”blanc de noirs”, der bliver produceret på de mørke druer.

Denne mousserende vin er produceret på Chardonnay, Viognier og Sauvignon Blanc, som er høstet i små 18 kilos kasser for at druerne ikke bliver mast.

Normalt indeholder en ”Extra Brut” mindre end 6 gr. sukker pr. liter. Altså en tør vin helt uden sødme.

Flot grøn/lysegul i farven. Skummer fint op af glasset med små liflige og vedholdende bobler. Meget indbydende duft af både æbler, citrusfrugter, blomster og lidt brødkrummer. Et meget rent udtryk i smagen kombineret med god ”bundklang”. Derved menes, at vinen er frisk og har god frugt samtidig med, at den er kraftig i smagen. Skøn, skøn eftersmag af moden frugt, mandel- og brødnoter, der hænger længe på tungen. Super sprød. Helt perfekt til fiske- og skaldyrsretter, lyst kød eller blot som aperitif.

Franskmændene har naturligvis forsket i serveringen af mousserende vine, så her er et par serveringstips: Servér altid din boblevand helt kold. Undersøgelser viser, at boblerne bevares bedre i kolde mousserende vine. Plask ikke vinen ned midt i glasset, så den bruser! Skænk i stedet vinen forsigtigt ned langs indersiden af glasset, så bevares boblerne også bedre i vinen. Alt i alt ikke helt ulig serveringen af god øl….


Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr
Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc Argentina 12,9% Mendoza 75 cl. / 6 stks. krt. #722