• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Dudes Spumante Brut Rosato

Food Match

Dudes Spumante Brut Rosato


Vinhuset - baggrund

Midt i hjertet af Langhe i det underskønne Alba ligger dette familiefirma, der i generationer har dyrket vin fra egne marker. I starten af 1900-tallet begyndte ”Bedstefar Giuseppe” at plante vinstokke på sine egne marker. Senere købte han sammen med sønnen, Aldo, en lille vingård, hvor de også kunne nyplante vinstokke. Endnu et skridt fremad skete, da børnebørnene Marco og Vittorio kom til. De besluttede selv at tappe og sælge vinene som egne gårdvine. I dag råder Adriano-familien over 22 hektar beplantet primært med Nebbiolo, kongedruen i Piemonte. Stort set alle familiemedlemmer deltager i arbejdet på vingården på et eller andet tidspunkt af året.

Produktonen strækker sig over Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Freisa, Sauvignon og Moscato. Yderligere 8 hektar er udlagt til dyrkning af hasselnødder og 10 hektar til enge, landbrug og skov. Og det er lige her i skovene omkring Alba, at den man finder den berømte hvide trøffel. En delikatesse af en anden verden og til en pris af kr. 20.000 – 30.000 pr. kilo! Sæsonen løber over okt./nov./dec., hvor specialopdrættede hunde snuser sig frem til det hvide guld.

Det ligger familien Adriano meget på sinde, at den fantastiske natur i regionen også i fremtiden vil være lige så smuk og bjergtagende. Med stor fokus på bæredygtighed bruger de kun et minimum af bekæmpelsesmidler i marken. Det betyder blot endnu flere timer i marken, men det er på den lange bane det ekstra arbejde værd. Al elektricitet der bruges på vingården kommer udelukkende fra solceller.

Vin – produktion

”Dudes” betyder ”12” på et gammelt lokalsprog i Piedmonte. Vinen er nemlig nr. 12 i rækken af Adriano Marco og Vittorios vine.

Vinen er produceret på den italienske drue Freisa. En drue, hvis navn man skønner stammer fra det franske ord ”fraise”, som betyder jordbær. Druen har nemlig en unik egenskab til at fremkalde de bedste jordbær-dufte i dens vine.

Druerne er håndhøstede fra bjergede vinmarker, der vender mod sydøst og sydvest. Der får druerne optimalt udbytte af solen så de opnår fuld modning. Ved ankomst til produktionen bliver druerne presset og skallen kort tid efter siet fra. Denne mousserende vin er produceret efter ”Charmat Lungo”-metoden, hvilket betyder, at man har forlænget gæringsprocessen ved at lade vinen lagre i længere tid på bundfaldet. Hermed opnår man et resultat, som ligger tættere på det, som Champagne-metoden giver. Man kontrollerer nøje temperaturerne igennem hele processen, så man sikrer, at det er de tilstræbte smagsnuancer og aromaer man får.

Farven er lys pink med masser af frugtduft såsom kirsebær, jordbær, hindbær og roser. De fine perlende bobler er vedholdende både i glasset og i smagen, som er frisk og deliciøs i en flot afbalanceret og tør stil.

Server vinen ved 8-10°C og nyd den eventuelt som en aperitif eller til forretten sammen med kanapéer, til skaldyr eller desserter.


Ratings

DrueLandAlkoholRegionIndholdVarenr
Freisa Italien 12% Piemonte 75 cl. / 6 stks. krt. #736