• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

3 Elemntos

Food Match

3 Elemntos


Et nyt ambitiøst projekt har set dagens lys i Ribera del Duero. Det opstod i 2011 mellem 3 venner, alle i vinbranchen. Primus motor er Rodrigo Pons, ønolog med erfaringer fra både Spanien og Sydamerika. Efter hjemkomsten hjalp han hos Bodegas Lynus i Ribera, men som det ofte sker med dygtige ønologer, så trak lysten til at producere egne vine ham mod at få egen vinjord under fødderne. Så er der ønolog og kemiker, Patricia Benítez, der til daglig arbejder som assisterende ønolog og kemiker hos Peter Sisseck på Dominio de Pingus. Det tredje ben i samarbejdet er Eduardo Gascón, der er den økonomiske bagmand i projektet.

Mange har spurgt Rodrigo, hvorfor de dog tør begive sig ud i at lave vin i Ribera del Duero, et område, der har været hypet længe, og hvor mere end 300 producenter kæmper om markedet. Det er ønsket om at producere en anden stil end den gængse Ribera del Duero-vin. En mere frugtdreven og mere elegant vin og ikke blot en bombastisk og tung variant som hovedparten af vinene fra området.

De tre venner ønsker kun at lave vin fra gamle stokke, så derfor var det svært at finde de helt rigtige marker. Rodrigo kørte i ugevis rundt i regionen, hvor han kiggede og talte med folk, for at finde det helt rigtige sted. Til sidst fik han nys om nogle små parceller, der var til salg. I alt lykkedes det ham at finde 9 meget små parceller på i alt 4 hektarer vinmark, som kunne erhverves. Alle markerne ligger mellem 700 – 900 m. højde og vinstokkene har en alder på mellem 55 – 90 år. Alderen på stokkene og den hårde beskæring giver et lavt udbytte.

Nogle af vinstokkene i disse små parceller er plantet i sand. Dvs. at vinlusen (Phylloxera) ikke kunne trives i sandjorden og at man derfor har meget gamle planter i området. Vinen fra de sandede jorde giver lettere og mere frugtrige vine end vinene fra deres parceller med lerede jorde. Vinstokkene er plantet som ”vaso”, altså som fritstående enkeltplanter og ikke som espalier, som er det mest hyppigt sete.Det umuliggør brug at traktorer til arbejdet med klipning og høst, så derfor bliver al arbejdet i marken udført manuelt. Hos Bodega 3elemenots er en del af De nyplukkede druer kommer i små 16 kg. kasser for at druerne ikke bliver knust inden fremkomsten til vineriet. Her bliver der igen sorteret med håndkraft ved transportbåndet inden maskiner afstilker druerne.

Når druerne er høstet bliver hver parcel vinificeret hver for sig og bliver først blended umiddelbart før aftapningen. Selve gæringen er en såkaldt spontan gæring, som sættes i gang af de gærceller, der sidder på druerne, når de høstes. Det er for at bevare ”terroir” i vinen, at der ikke bruges industrigær. Gæringen holdes under 26 °C i rustfrie ståltanke. Dette betyder en langsommere gæring, der giver en mere aromatisk vin. Bærmen bliver i tønderne med ugentlig omrøring (batonnage) i mere end 5 mdr. Det giver vinen større kompleksitet og mere kødfuld struktur. Det giver også vinen den nødvendige ilt, den såkaldte ”kontrollerede mikrooxidation”. Den malolaktiske gæring foregår i træfadene. Vinen modner 11 mdr. på 500 l. medium ristede franske fade inden aftapningen og frigivelsen.

Vinen bliver udelukkende produceret på Tempranillo-druen og produktionen af denne årgang 2013 er på kun små 12.000 flasker. Dette er blot den anden årgang fra 3elementos.

Klassisk farve af mørke kirse- og solbær. Men allerede i duften fornemmer man, at denne vin ikke er en klassisk tung Ribera del Duero. Sammen med de fine noter af mørke bær, krydderi, balsamico og ristede toner, så har vinen et mere kølig og mintet touch. Det er bestemt en tætpakket og kompakt sag, som tager godt fat i hele mundhulen, men vinen hælder bevidst til den mere kølige og elegante side. De kølige noter giver sammen med den fede frugt, de perfekt afstemte fadnoter og poweren netop de ”elementer”, som gør denne vin til en ”stor” Ribera del Duero-vin. Tanninerne giver vinen en frisk karakter og sørger for en god balance mellem fed frugt og fadnoter. Hold øje med denne trio, de kommer til at markere sig på vinlandkortet i de kommende år.

Det er stadig en ung og viril vin, så dekantér derfor vinen 1 times tid før servering og server den let svalet ved 15-16 °C. Og server så vinen til fedtmarmoreret kød, vildtretter osv., men også til knap så krydrede og tunge retter med af lysere kød.


Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr.
Tempranillo Spanien 14 % Ribera del Duero 75 cl. / 6 stks. krt. #2610