• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Agricole SelVi - “Terre D’Amina” - Taurasi

Food Match

Agricole SelVi - “Terre D’Amina” - Taurasi


Agricole Selvi er et nyere vinfirma fra 2005, startet af Andrea Falorni, der er fjerde generation af en familie, der altid har været involveret i vinbranchen. Produktionen er allerede oppe på 2 millioner flasker årligt, som primært bliver solgt i Italien, USA og i Asien.

Rent geografisk, befinder vi os i Campanien små 50 km. nord/øst for Napoli i det sydvestlige Italien. Distriktet fik DOC-status i 1970 og blev forfremmet til DOCG i 1993. Det var først i 80erne, at området for alvor dukkede op på vinlandkortet igen. Nye ambitiøse producenter renoverede både marker, kældre og produktionsanlæg.

Reglerne siger, at 85% af druerne skal være Aglianico [Aahli-jahni-koh] og de sidste 15% skal være godkendte lokale sorter. Ofte består de sidste 15% af Piedirosso, Sangiovese og/eller Barbera. Dog gør nogle producenter en dyd ud af at producere 100% rene Aglianico-versioner. Man mente i mange år, at druen var bragt til området af grækerne allerede 800 f.kr., men dna-anaylser viser, at druen måske endda kan være forfader til Syrah og Negro Amaro. Druen var faktisk før vinlusen (Phylloxera) den mest almindelig sort i Syditalien, men overlevede efter vinlusens hærgen kun i små isolerede områder i Campanien.

Kært barn har som sagt mange navne og druen menes at have mere end 40 forskellige navne rundt omkring i Italien. Dog stråler vinen ikke klarere end i Taurasi, hvor klima og jordbundsforhold passer perfekt til druen. Det er et meget kuperet terræn primært bestående af gammel vulkansk jord (vulkanen Vesuvio ligger blot 50 km. væk). Druen trives bedst på markerne i 500 m. højde, hvor jorden er kalket.

”Baroloen fra Syd”. Sådan omtales Taurasi-vinene ofte. Grunden er nok, at vinene har den samme karakter som Nebbiolo-druen. Dvs. en meget mørk, tykskindet og tanninrig drue, der både modnes og høstes sent. Nogle gange så sent som i november!

Vinen skal lagre minimum 3 år før frigivelse, hvoraf min. 1 år skal være på fade. For en Riserva gælder det, at vinen skal lagre min. 4 år, heraf 18 mdr. på fade.

Vinene er berømte for deres evne til lang lagring, og de kan, ligesom unge Nebbiolo-vine, være direkte fjendtlige og strenge som unge. Med alderen udvikler vinene sig og nye sider dukker frem. Det er bestemt ikke unormalt at finde Taurasi-vine, der smager fantastisk efter selv 20-25 år.

Denne Taurasi er produceret 100% på Aglianico. Vinen har ligget 18 mdr. på store fade før lagringen på flaske.

Rubinrød farve med brunlige, teglstensfarvet kant. Det er næsten umuligt at fange alle de skønne duftindtryk. Her er både læderfedt, fuldmodne kirsebær, tobak, peber, mørk bitter chokolade, blommer, fadnoter, brændte noter osv. En eksplosion i munden af lige så mange fantastiske facetter i smagen. Nuvel, bestemt en tung og bastant vin, men den føles ikke gumpetung overhovedet. Der er masser af kaffe- og let brændte/røgede noter, cigarkasse og kamfer. Eftersmagen er lang og efterlader smag af tørrede frugter en fin syre.

Giv gerne vinen et kraftig modspil i form af tungere kødretter af vildt, oksekød eller lam.


Ratings

2009:

  • 5/5 stjerner - VinAvisen

Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr.
Aglianico Italien 14% Campania 75 cl. / 6 stks. krt. #2930