• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Altavins Almodí Negre

Food Match

Altavins Almodí Negre


Altavins er et mindre vineri i Terra Alta, et af de mere ukendte spanske vindistrikter, ca. 200 km. syd for Barcelona i det sydlige Catalonien. Lige over Terra Alta ligger de to ”trendy” områder, Montsant og Priorat. Det er et ungt vinhus startet i 2001 af Joan Bautista Arrufi og Jordi Casado.
Den årlige produktion er på blot 150.000 flasker. Det lyder i forbruger-ører måske af mange flasker, men i vinproduktionssammenhæng er det en meget lille produktion.

Som navnet antyder (Terra = land / Alta = høj), så ligger vinmarkerne i et bjergområde, med vinmarkerne beliggende på plateauer og i dale i distriktet. Jordbunden er rig på kalk og meget veldrænet. De mange soltimer og de små mængder nedbør (350-400 mm. årligt) giver gode betingelser for sunde druer. Derfor er her få problemer med svampesygdomme, og det letter arbejdet for de mange vinbønder, som arbejder med bæredygtig produktion.

Området blev officielt demarkeret i 1972.
Idéen for hvad vinene skal kunne er for Joan og Jordi helt klar. De vil gerne lave vine, der kan dække hele smagspaletten og samtidig kun vine af høj kvalitet. Derfor sættes der høje krav til de vinbønder, som leverer druer til firmaet.
Året rundt udføres der streng kontrol af vinmarkerne. Markens og druernes sundhedstilstand skal være i top og det handler om kvaliteten og ikke kvantiteten af druer. Der bliver også kun plukket per håndkraft i små 20 kg. kasser, så druerne er i optimal stand, når de ankommer til vineriet. Der bliver kun brugt druer fra marker med alder og høj kvalitet. De hvide druer er Garnacha Blanco (Grenache Blanc), Chardonnay og Sauvignon Blanc, alle fra stokke over 45 år gamle. Til produktionen af de røde vine bruges primært Garnacha (Grenache) sammen med sorterne Cariñena (Carignan), Syrah og Merlot, alle fra mere end 60 år gamle stokke.

Denne vin er produceret 100% på Garnacha. De fleste kender nok bedre druen som; Grenache, der er en vigtig sort i Rhône, men faktisk er druen oprindeligt fra Spanien.
Druens tynde skind gør den ideel til rosé, men over de seneste år har man i Spanien plantet sorten på udpinte jorde, hvor Garnacha-druen udvikler tyk skind, der resulterer i store og voluminøse rødvine. Stokkene er meget hårdføre og kan tåle høje temperaturer. Derfor støder man også på sorten i Californien og Sydaustralien. Den elsker varme og sol og skal have lang tid til at modnes. Derfor høstes den ofte som en af de sidste sorter. Garnacha dækker mere end 85.000 hektarer i Spaniens vinlandskab. Tidligere blev druen primært brugt i ”blends”, da den har let ved at miste farve og samtidig oxiderer let. Men nye metoder, nye folk og dermed nye øjne har givet Garnacha det comeback, som den fortjener.

Araberne, der boede i området for mere end 400 år siden, brugte ordet ”Almodí”, som dækker over en verden af handel, kulturel udveksling og relationer.

Druerne kommer fra mere end 80 år gamle vinmarker, der giver ca. 2,5 kilo druer pr. vinstok. Disse bliver plukket med håndkraft i små 20 kg. kasser og nøje selekteret i både mark og vinhus. Inden gæringen udblødes (maceration) druerne ved lav temperatur i 16 dage. Herefter startes gæringen, der holdes inden for 22 – 28 °C.

Vinen ligger efterfølgende 4 mdr. på fad, inden den er klar til markedet.

Produktionen af Almodí Negre er på ca. 20.000 flasker årligt.

Selv om Garnacha normalt giver lysere rødvine, så er denne udgave tæt og mørk i farven med lidt lilla nuancer. Duften af hindbær, brombær, lakrids og tørrede krydderier (bl.a. timian, lavandel) træder tydeligst frem.
Meget fyldig og blød i smagen, pænt krydret og med blide sødmefulde tanniner. Med en alkoholprocent på 14,5%, så server vinen svalet. Det giver mere plads til frugten og elegancen.

Vinen er rigtig god til tomatbaserede retter, kalvekød, pastaretter og grillede grøntsager


Ratings

2014:

  • 6 stjerner - Finansbureauet

  • 5 stjerner - Vinavisen

DrueLandAlkoholRegionIndholdVarenr.
Garnacha Borruda Spanien 14,5% Terre Alta 75 cl. / 6 stks. krt. #2596