• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Gianni Gagliardo Barolo San Ponzio

Food Match

Gianni Gagliardo Barolo San Ponzio


Gagliardo’s historie begynder i 1950erne da Paolo Colla, en 4. generations vinproducent, flytter fra Dolcetto di Diano d’alba til vinhuset i hjertet af Barolo. Gianni Gagliardo kommer ind i billedet i 1970’erne, da han gifter sig Paolos datter. Egentlig kommer han fra en striks afholds-familie i lille landsby, men Gianni bliver fascineret af vinens verden og begynder at suge vin-viden til sig.

I 1986 tager firmaet en stor beslutning. Gianni bliver leder af vinhuset og beslutter at ændre navnet fra Paolo Colla til Gianni Gagliardo. Det nye navn resulterer også i en ændring i stilen. De gamle fade i kælderen udskiftes med nye mindre franske fade og det bliver begyndelsen til Barolo-vinene ”Serre” og ”Prevé”. I dag er Giannis sønner også gået ind i firmaet. Gianni Gagliardo råder i dag over 30 ha. jord og producerer hver år 300.000 fl. vin. 30 % bliver solgt i Italien og de resterende 70 % eksporteres til mere end 25 forskellige lande verden over. Giannia Gagliardo’s filosofi bliver udtrykt i hans logo (masken) som repræsenterer noget alle oplever mindst én gang i livet, når man deler en flaske vin sammen med sine venner eller familie og afslører hvad der gemmer sig bag masken, ”når den falder”.

Denne vin er en såkaldt enkeltmarksvin. Marken hedder ”San Ponzio” og er en klassisk Piemonte-vin dyrket på Nebbiolo-druen. Dette er også druen, der producerer de store Barolo- og Barbarescovine.

Året begyndte med masser af sne og regn i de tidlige måneder af året. Dette hjalp med at opbygge jordens vandreserver og dermed fik afværget stressede plantede. Og det blev der brug for, da sommeren var varm og tør. Især august var meget tør og varm. Nebbiolo blomstrer tidligt men er faktisk den sort i Piemonte, der modnes senest. Derfor høster man ofte først Nebbiolo i midten/slutningen af oktober. For at hjælpe druen lidt på vej, sørger de fleste vinbønder for at plante Nebbiolo på de marker, hvor der er fuld soleksponering og helst meget lidt vind.

Efter håndplukning og sortering af druerne bliver vinene udblødt (maceration) i 8 – 10 dage. Der bliver ikke tilsat gær så vinen får lov til at gære uden vinmagerens/ønologens indblanding. Altså en såkaldt vildgæring. Efter endt gæring bliver vinen overført til træfade for at gennemgå den malolaktiske gæring. I løbet af hele foråret bliver mosten omrørt (battonage) én gang om ugen. Inden udgangen af foråret bliver vinene fra de forskellige ”lots” fra San Ponzio blandet til den færdige vin. Vinen får nu lov at lagre i ca. 12 – 18 mdr. inden aftapning.

Slægtskabet til storebroderen, Barolo, er tydeligt. Der er masser af mørk frugter, som modne sorte blommer og kirsebær, kaffe- og tobaknoter og lidt mint. Nebbiolo kan i sine unge år godt virke stram og kantet. Derfor har den har ofte godt af nogle år på bagen. Det ved Gagliardo, og derfor frigiver de først vinen, når den er blevet moden. Det kan ses på den brunlige kant i glasset. Man kan ikke andet en falde for den klassisk komplekse Nebbiolo-karakter, som er helt uimodståelig. De fine noter fra fadene blandet med skønne antydninger af lakrids, tobak, brombær og krydderier giver en vin, som vil elske det røde okse- og lammekød. Den kan også sagtens klare kraftige fjerkræsretter og vildt.

Server vinen lige under stuetemperatur, ideelt ved små 15 – 16 °C.
Ratings

2011

  • 5 stjerner - Finansbureauet

DrueLandAlkoholRegionIndholdVarenr
100% Nebbiolo Italien 14% San Ponzio 75 cl. / 6 stks. krt. #22690