• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Gianni Gagliardo “Serre” Barolo DOCG

Food Match

Gianni Gagliardo “Serre” Barolo DOCG


Vinhuset - baggrund

Giannis historie begynder i 1970’erne da han gifter sig med datteren af Paolo Colla, en 4. generations vinproducent bosat i Piedmonte-området som havde en særlig forkærlighed for Barolo-vinene. Gianni kom fra en afholdsfamilie i den lille landsby Monticello d’Alba, men begyndte dag for dag at lære mere om vin.

I 1986 tog firmaet en stor drejning, for Gianni havde nu overtaget Paolo Collas vinproduktion og var nu blevet solo leder af vinhuset. Han besluttede at ændre navnet fra Paolo Colla til Gianni Gagliardo, og dermed ændrede han også vinstilen. Han begyndte med at udskifte de gamle fade i kælderen med nye mindre franske fade og lidt efter lidt fulgte fornyelsen af produktionen også. I dag er hans 2 ældste sønner gået ind i firmaet, Stefano i produktionen og Alberto i vinmarkerne. Gianni Gagliardo råder over 30 hektar jord og producerer hvert år 300.000 fl. vin. 30% bliver solgt i Italien og de resterende 70% eksporteres til over 25 forskellige lande. Familien har efterhånden dyrket vin i seks generationer, og de blev i 2010 nomineret ved ”Oscar del Vino” til den prestigefyldte titel ”Bedste Vinhus”.

Det har altid været en naturlig del af vindyrkningen hos Gagliardo, at man passer på og arbejder med naturen helst uden brug af kemikalier i marken og uden tilsætningsstoffer i vinen. Det har udmøntet sig i en godkendelse fra de italienske myndigheder, så Gianni Gagliardo fra 2016 stolt kalde sig økologisk vinproducent

Vejrforhold / Klima 2012:

Året 2012 var præget af en meget varm og tør sommer. Det havde desværre en negativ indvirkning på de italienske vinproducenter, som oplevede det laveste udbytte i 50 år. Samtidig var vinteren og foråret i Piedmonte mærket af et usædvanligt vejr. Der faldt stort set ingen regn i december og januar, mens temperaturerne derimod var meget normale. I februar derimod frøs det helt ned til -20°C i i alt 10 dage udover at der også faldt 100 cm sne. Regnen fortsatte helt ind i foråret hen til midten af maj. Det positive ved det våde forår er dog, at al regnen og sneen betød, at vinstokkene nu havde fået rigtig gode vandreserver, som var nødvendige for at modstå den varme og tørre sommer som ventede dem. Lige som vandreserverne var ved at slippe op ultimo august bød september på 3 dage med masser af regn, så vinstokkene og druerne fik fornyet energi til at modne optimalt i den sidste (og ikke mindst kritiske) del af sæsonen. Druerne modnedes og kom i fuld balance, klar til høsten.

Man kan sige om årgang 2012, at på trods af udfordringerne, har Gianni Gagliardo formået at opretholde kvaliteten fuldt ud. Der kan ved nogle vine mærkes mindre syre end i 2011.

Vin – produktion

Druerne til denne Barolo ”Serre” kommer fra landsbyen Monforte d’Alba, hvor de er plukket med håndkraft fra vinmarken Castelletto. Barolo laves altid på Nebbiolo-druen. Den blomstrer tidligt men er faktisk den druesort i Piemonte, der modnes senest. Derfor høster man ofte først Nebbiolo i midten/slutningen af oktober. For nogle producenter kan der gå konkurrence i at se, om man kan vente med høsten indtil november, da det menes, at det først er på det tidspunkt, at druerne er fuldmodne. For at hjælpe druen lidt på vej, sørger de fleste vinbønder for at plante Nebbiolo på de marker, hvor der er fuld soleksponering og helst meget lidt vind.

Efter håndplukning og sortering af druerne ligger druerne til udblødning i 12 dage. Der bliver ikke tilsat gær, og der bliver ikke varmet op for tanken for at fremprovokere gæringsprocessen. Vinen gennemgår hermed en vildgæring, hvilket betyder, at vinen får lov til at gære uden vinmagerens/ønologens indblanding. Efter endt gæring bliver vinen overført til træfade for at gennemgå den malolaktiske gæring, der normalt tager ca. 10 dage. Indtil sommeren bliver mosten omrørt (battonage) én gang om ugen, og herefter lagrer vinen på store fade i 36 mdr. før den kommer på flaske og frigives til markedet.

Det er en klassisk flot og stilsikker Barolo, der lever op til kaldenavnet ”Den italienske Kongevin”. Farven er granatrød med orange nuancer. Duften er fyldt med solmodne bær, violer, mokka og lidt let røg. Smagen er imponerende intens med blommer, trøffel og en utrolig elegance i eftersmagen. Der er en krydret undertone kombineret med komplekse aromaer og en behageligt blød tekstur. Det bliver ikke meget bedre.

Gianni Gagliardo sætter en ære i at frigive ”drikkemodne” vine. Det vil sige, at denne Barolo er klar til at nydes nu, men den kan også tåle yderligere lagring i et mørkt, køligt og tørt sted.

Vinen anbefales serveret ved 18 - 20°C. For dem, der foretrækker en ”varm” vin frem for en kølig vin, kan denne Barolo også sagtens bære at blive nydt ved stuetemperatur ca. 22°C. Alt efter smag, kan vinen med fordel dekanteres før den serveres for at blødgøre tanninerne.

Vinen vil være ideel til et par røde bøffer, fasan, and eller vildt.


DrueLandAlkoholRegionIndholdVarenr
100% Nebbiolo Italien 14,5% Piemonte 75 cl. / 6 stks. krt. #22694