• forside
  • r11
  • hvid in
  • rose in
  • Port in
  • Mous
  • dessert

Søg

Scheid Winery VDR - Very Dark Red


Vinhuset - baggrund

Mellem San Fransisco og Los Angeles ligger Monterey – også kaldet District 7. Vinområdet i Monterey er helt unikt. Kystens kølige indflydelse og eftermiddagsbriserne fra Monterey-bugten giver helt ideelle vækstbetingelser for kvalitetsdruer i særklasse! Derfor har man også officielt rangeret Monterey som en af de bedste vinområder i verden. District 7 har faktisk den længste vækstsæson af alle distrikter i Californien, men vigtigst af alt så har de et utroligt alsidigt mikroklima. Mod nord vokser Chardonnay og Pinot Noir, som nyder godt af et køligere klima med tågede morgentimer. Mod syd vokser Sauvignon Blanc og Cabernet Sauvignon, der foretrækker et varmere klima med mange solskinstimer og kølige aftener. Fordelen ved den lange vækstsæson er, at druerne modnes langsommere og mere jævnt end normalt. De hænger derfor længere og udvikler mere komplekse aromaer samt en bedre struktur.

Al Scheid er manden der startede det hele op, og det var før Monterey for alvor blev kendt for sin vin. I 44 år har han og teamet dyrket vin, passet godt på deres 10 vinmarker på i alt 1600 hektar som er spredt ud på en godt 100 km lang strækning langs Salinas Valley.

Vin – produktion

Ved denne VDR (Very Dark Red) taler navnet for sig selv. Den er sammensat af to druesorter: 56% Petit Verdot og 44% Petite Sirah. Druerne kommer fra en af Scheids egne vinmarker i Hames Valley, som ligger i det sydlige Monterey på Californiens kystlinje. Dette lidt ukendte område viser sig at have exceptionelt gode vækstbetingelser for de sjældne og ”Meget Mørke Rødvine”. Dag- og nattemperaturerne er karakteriseret ved meget høje temperaturudsving, hvilket giver mere dynamiske aromaer og smagsnuancer. I modsætning til de andre vinmarker, som ligger tættere på kystlinjen og nyder de kølige vinde, ligger denne vinmark i læ for vinden, hvilket giver de helt perfekte forhold til de meget varme temperaturer om dagen og meget lave temperaturer om aftenen. De lange og varme solskinstimer udvikler fyldige, mørke frugtnuancer mens de kolde nattetimer giver struktur og balance i vinen. Jordbunden er leret med fragmenter af knækkede sten, som skaber brudlinjer så vinstokkens rødder kan trænge dybt ned i jorden for at hente næring.

Druerne er høstet om natten mens det er køligt. De afstilkes ved vineriet, knuses og gærer herefter ved ca. 27°C. Under gæringen udføres daglig ”remontage”, hvor vinen pumpes fra bunden og op over ”hatten”, som ligger i overfladen og består af druer, skaller, stilke og kerner. Det giver en mørkere og mere kraftfuld vin. Herefter presses mosten og gøres klar til lagring på hhv. franske og ungarske egefade. For at bevare begge sorters individuelle karakterer, gennemgår druerne denne proces hver for sig og blendes først til allersidst.

Intensiteten og dybden er allerede at ane i den mørk røde nærmest blækfarvede vin. Duften er harmonisk med koncentrerede modne solbær og brombær med herlige hints af viol. Vinen indtager munden med sin kraftfulde og overvældende karakter. Solide tanniner og en gennemført struktur bliver til en forførende og silkeblød finish med en eftersmag, der bliver ved og ved og ved. Vinen er en sand fornøjelse for alle sanser og den pleaser hele vejen igennem. Det er den slags vin, der ”hænger” i glasset, og som man faktisk bare kan nyde duften af længe efter at glasset er tomt.

Vinen bør serveres ved 17-18°C og gør sig godt sammen med grillet kød – måske en god Rib-eye steak eller krydrede retter, der selv har noget ”power”. Prøv den også til røgede oste.


Ratings

  • 5/6 stjerner - Ekstra Bladet
Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr
Petite Sirah, Petit Verdot USA 14,5% Monterey 75 cl. / 6 stks. krt. #4558