Søg

Vermouth Padró & Co - Reserva Especial

Food Match

Vermouth Padró & Co - Reserva Especial


Vinhuset – baggrund:

Vinhuset Vins Padró & Co ligger i det spanske Catalonien og blev stiftet helt tilbage i 1898 af de to brødre, Joan og Daniel Padró. I dag er det 5. generation, der star bag foretagendet. Padro familien har produceret vin, likør og hedvin (vermouth) helt fra starten tilbage i 1898. Den flittighed og ånd, som vinhuset blev drevet med i 1898 er stadig at mærke den dag i dag, for den har været en vigtig del af alle generationerne helt frem til i dag. På trods af en løbende modernisering og udvidelse, så er vinhuset og deres kvalitetsvine, -likører og –hedvine i stor stil præget af den gode gamle ånd fra 1898.

I gamle dage brugte man blomster, urter og krydderier til at forbedre smagen af vin. Det skulle vise sig med tiden at blive starten på Vermouth. Allerede i slutningen af 1800-tallet blev Catalonien for kendt for sine likører og hedvine. Man oplevede pludselig en kæmpe, international anerkendelse og blev i 1947 tildelt DO-Tarragona-status. Appellationen blev hurtigt kendt som DO-Tarragona klassikere. Dengang drak man typisk et glas vermouth som en aperitif før frokosten, når man tog ind til byen om søndagen.

Hos Padró & Co har man bibeholdt en tusind år gammel tradition, hvor man hylder vermouth, der fremhæver alle de pikante aromaer fra middelhavets citrusfrugter.

Vin – produktion:

Vermouth er en hedvin, som er fremstillet på en base af vin eller druemost, som er blevet forstærket med druesprit eller brandy. I tilfældet med Vermouth, lader man vinen gære fuldt ud inden man tilsætter druespritten. Dermed opnår man ikke den samme udbredte sødme, som man gør ved f.eks. likør. Samtidig vil alkoholprocenten ende et sted mellem 14-20%. Hedvinen tilsættes de ønskede smagsnuancer, som ofte er udtrukket fra forskellige krydderier, frugter og urter. Oprindeligt brugte man plantearten bynke til at tilsætte den krydrede og bitre smag, men også den urteagtige plante, ensian, er populær til Vermouth.

Vermouth kan være sød eller tør og så har den ofte en vis bitterhed over sig. Farven kan svinge meget imellem lys gylden, mørk gylden med orange skær og mørkerød.

Reserva Especial er en rød vermouth, og kan egentlig kaldes ”Special Red Reserve”. Der er brugt en sød likørvin i klassisk DO-Tarragona stil, som lagrer i store 7.000 liter egetræsfade. Dermed får vermouth ikke som sådan et direkte fadpræg og domineres derfor stadig af de klassiske urter. Udover den søde likørvin, så har Padro også tilsat en smule Solera-vin og selvfølgelig en masse lækre urter.

Denne vermouth har utroligt intense og meget markante sødmefulde aromaer. Duften af tørrede figner, ristede hasselnødder og grønne valnødder fra den forlængede lagring. Den er varm i stilen og blød med smag af lakrids og medicinske urter pakket i søde noter og en let bitterhed.

Vermouth benyttes typisk som en aperitif eller en dessertvin. Den kan dog også anvendes sammen med en række forskellige drinks. Serveres på is.
Ratings

  • 91 pts. Guia Peñin, 2017

  • Gold Medal, Spirits Selection 2016 by Concours Mondial de Bruxelles

  • Guld v/Catavinum World Wine & Spirits Competition, 2017

Drue Land Alkohol Region Indhold Varenr
Macabeo, Xarel. lo, Pedro Ximénez Spanien 18% Catalonien 75 cl. / 6 stks. krt. #473