900x600_Mureda

Bodegas Mureda

Bodegas Mureda er et stort vinhus beliggende i det lidt ukendte ”Tierra de Castilla”, som ligger syd-sydøst for Madrid. Regionen hvor vinhuset holder til hedder Castilla – La Mancha. Regionen er et enormt vinområde, faktisk det største sammenhængende vindistrikt i verden med sine ca. 190.000 hektarer beplantet med vin.
Regionen er tør, varm og med en årlig nedbør på kun 300-400 mm. Det er også et område, hvor man skal vælge sine producenter med omhu. Tidligere kom der mange ynkelige vine fra denne region, men med ny teknologi og meget mere omhu i mark og vineri, så er der ikke længere grund til at ”frygte” vinene fra La Mancha. I disse år dukker der flere og flere overordentlig prisdygtige vine frem fra denne region.

Historien omkring vinhuset er næsten et helt eventyr. Da katolikkerne i 1500-tallet sloges og fordrev muslimerne ud af Spanien døde den lokaludnævnte muslimske guvernør og hans kone. Deres lille datter, en prinsesse, blev skjult og beskyttet af en ridder i dette hus. Hendes skønhed og personlighed førte til, at huset fik navnet ”Mureda”, en afledning af det arabiske ord for maurer, ”Moor”. Det spændende hus er præget af både spansk og arabisk byggestil med både mursten, keramik og træ. De oprindelige bygninger er mere end 500 år gamle, men er i dag restaureret på flotteste vis.

Vinhuset råder over i alt 10.000 hektarer vinmarker. Ud af de mange hektarer udgøres hele 1200 hektar af økologiske vinmarker, hvilket gør dem til de største sammenhængende økologiske vinmarker i Europa. Mureda blev officielt certificeret til økologisk brug i 2011. Det vil bl.a. sige, at vinstokkene ikke udsættes for ”kemi” i form af pesticider, herbicider eller gødningsstoffer. Mureda har i det hele taget stor fokus på bæredygtighed. Derfor er der også blevet plantet oliventræer og regionale træsorter for at bevare mangfoldigheden i den lokale natur.
Ud over lokale druesorter eksperimenteres her også med Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah m.m.

Målet for en økologisk vinbonde er at opnå en sund jordbund, der er rig på mikroorganismer og som kan gøre planten stærk og immun over for angreb af sygdomme. Sådan lidt groft og firkantet sagt er økologisk vindyrkning egentlig konventionelt landbrug uden brug af pesticider.

Desuden er sat en grænse for brugen af sulfitter i den færdige vin på maks. 100 mg. pr. lt.
Normalt er udbyttet på en økologisk vinmark ca. 20 % mindre, end på en almindelig opdyrket vinmark og samtidig er omkostningerne 20 % større end på en konventionel vinmark.
Hos Mureda arbejder man med den nyeste teknologi, hvilket er nødvendigt, når man arbejder med så store kvantiteter. Det gør også vinhuset i stand til at lave gode kvaliteter til meget rimelige priser.
At købe en økologisk vin er ikke automatisk ensbetydende med højere kvalitet end en ”regulær” vin. For os er kvaliteten vigtigst. Er vinen så økologisk, er det blot en herlig sidegevinst. Og det er da rart at vide, at man støtter en bæredygtig og giftfri dyrkning af druerne.

Køb vinene her